Over Freiberg Coaching

Ik ben Henk Wolters en eigenaar van Freiberg Coaching. Ruim 16 jaar geleden ben ik begonnen als mediator, naast mijn baan als HRM-adviseur.

Op een gegeven moment kwam ik tot de conclusie dat het bij conflicten veelal niet over de inhoud van het geschil gaat. Vaak gaat het over hetgeen als persoonlijke thema’s door mensen wordt ingebracht.  Reden voor mij om mij ook bezig te gaan houden met coaching.

In coaching ondervind ik meer ruimte om met mensen naar hun thema’s te kijken dan in mediation.

Momenteel geniet ik van mijn pre-pensioen en richt ik me door middel van Freiberg Coaching voornamelijk op het begeleiden van mensen.

 

Logo coachingkopie bijgesneden

Methodieken

In het verleden gebruikte ik in de begeleiding van cliënten voornamelijk van methodes en technieken vanuit NLP (Neuro Linguistisch Programmeren). Ik leende ook elementen uit de Transactionele Analyse. Naast het coachen met behulp van paarden is het accent steeds meer komen te liggen op het begeleiden met behulp van familie- en organisatieopstellingen en het begeleiden van zogenaamde IZR-processen (Interactieve Zelf Resonantie).

NLP is voor mij een gereedschapskist met instrumenten, gericht op de toekomst.

De Transactionele Analyse is een meer rationeel model, dat terugkijkt naar het verleden. Hierdoor kunnen we ons bewust worden van onze patronen. Hierdoor ontstaat de keuze het bekende gedrag in stand te houden of om het anders te gaan doen.

Bij paardencoaching, of beter gezegd, het coachen met behulp van het paard, maak ik gebruik van de bereidheid van de paarden om met mensen samen te werken en hun vermogen om te spiegelen op wat er innerlijk in ons leeft

Gericht op diepgewortelde thema’s

In de coaching van mensen ontmoette ik vaak diepgewortelde thema’s die niet op een manier konden worden aangeraakt dat dit leidde tot vermindering van onrustgevoelens of verhoging van het welzijn of welbevinden. Ik ontmoette deze thema’s uiteraard ook in mijzelf en ben op zoek gegaan naar methodes die wel werkten voor mij.

Ik heb gemerkt dat balans in een familiesysteem erg kan bijdragen aan het gevoel van welbevinden. Het werken met Interactieve Zelf Resonantie heeft geholpen bij het verminderen van erg vervelende gevoelens van onrust, onbehagen, onveiligheid etcetera.

Systemisch Werken, het gedachtegoed van Bert Hellinger, maakt gebruik van de fenomenologie. Het zichtbaar maken van verborgen verbanden in familie- en of organisatiesystemen.

IZR-processen zijn gebaseerd op het werk van Franz Rupert. Deze duitse traumatoloog heeft een methode ontwikkelt voor het begeleiden van mensen die last hebben van de gevolgen van psychotrauma. In tegenstelling tot allerlei cognitieve therapieën gericht op het omgaan met de gevolgen van trauma, biedt de methode de mogelijkheid tot herstel.

Samenwerking

De bijzondere samenwerking met Sandra Latour voegt wederzijds extra kwaliteiten toe. Wij hebben gemerkt dat we elkaar prachtig aanvullen. Dit komt ten goede aan de cliënten die ons bezoeken.

De samenwerking met Benedit Kool is met name gericht op het begeleiden van opstellingen.

Gedichten

In het werken met mensen word ik soms op een bijzondere wijze geraakt. De subpagina’s van deze pagina getuigen hiervan