Interactieve Zelf-resonantie (IZR)

IZR is ontwikkeld door Interakt (centrum voor meergenerationele psychotraumatologie). De methode is gebaseerd op de door dr. Franz Ruppert ontwikkelde methode IoPT (Identiteitgeoriënteerde Psychotraumatheorie en -Therapie) en op beproefde trauma- en hechtingstheorieën.

Ik ben als IZR-begeleider door Interakt toegelaten tot het in Nederland en België actieve professionele IZR-netwerk. Net als mijn collega’s in het IZR-netwerk ben ik gedegen opgeleid in de toepassing van de methode. Leden van het netwerk onderhouden hun kennis en vaardigheden door permanente educatie, zodat ze op de hoogte blijven van nieuwe inzichten en ontwikkelingen en blijven reflecteren op hun persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Meer informatie over wat IZR inhoudt en het IZR -netwerk vind je hier

In de kern is het model voor IZR gebaseerd op het fenomeen dat bij ingrijpende gebeurtenissen, die veel stress opleveren, onze psyche als het ware aan de noodrem trekt. De gevoelens rond die gebeurtenis worden dan geblokkeerd. Tegelijkertijd worden delen geïnstalleerd om te voorkomen dat die stress veroorzakende gevoelens ons nog langer dwars zitten. We noemen dit fenomeen psychotrauma of traumasplit. Het resultaat is een driedeling; een verwond deel, een overlevingsdeel en het gezonde deel.

The good, the bad and the ugly

Als we denken aan ingrijpende gebeurtenissen wordt er vaak al snel een relatie gelegd met zeer ernstige zaken als misbruik, natuurrampen, geweld en dergelijke. Toch is het ook zo dat het niet altijd gaat over dit soort schokkende gebeurtenissen. Een interessant filmpje op Youtube, het zogenaamde Still Face Experiment,  laat ook zien dat kinderen al heel vroeg te maken kunnen krijgen met dat wat voor hen als zeer schokkend wordt ervaren en traumatiserend kan zijn.

Klik hier om te bekijken

Hoe weet ik of IZR iets voor mij is?

Deze vraag beantwoord krijgen of gewoon, als je er meer over wilt weten, is eenvoudig. Je bent welkom om vrijblijvend hierover met mij een gesprek aan te gaan.

Ik weet dat juist deze eerste stap de moeilijkste kan zijn. Daar staat tegenover dat het voortdurend leven met grote onlustgevoelens ook niet makkelijk is.

Inmiddels is er ook veel ervaring opgedaan met het begeleiden van mensen door middel van videobellen of “zoomen”. Ook heb ik inmiddels ruime ervaring opgedaan in het begeleiden van IZR-processen met behulp van de paarden. De resultaten zijn verbluffend. Voel je vrij om te informeren naar de mogelijkheden.

Klik hier voor mijn contactpagina