De polyvagaaltheorie en IZR®
Het is niet mijn bedoeling om op deze pagina heel uitvoerig stil te staan bij de polyvagaaltheorie. Je hoeft het Google maar te vragen en de informatie is overweldigend. Voor hier is het van belang te weten dat als gevolg van ingrijpende gebeurtenissen of langdurige stress het autonome zenuwstelsel ontregeld kan worden. Het volgende filmpje op Youtube illustreert dat mooi.
Wat in de polyvagaaltheorie wordt aangeduid als verstoringen van het autonome zenuwstelsel, zien we bij Interactieve Zelf Resonantie als overlevingsdelen en traumadelen als gevolg van het Traumasplit.
Kiezen of delen?
Betekent dit nu dat in de begeleiding gekozen wordt tussen het één of het ander. Voor mij in ieder geval niet. In de praktijk blijkt dat beide methodes heel goed samen kunnen gaan. Sterker nog. De ervaring leert dat gebruik maken van de combinatie versterkend werkt. Een kort voorbeeld:
Gerrit (fictief) komt in mijn praktijk met de klacht dat hij zich soms overprikkeld voelt en dan de neiging heeft zich in zichzelf terug te trekken en meer alcohol te drinken dan gezond voor hem is.
Tijdens een IZR-proces toont zich in de woorden van zijn verlangen het drinken als een overlevingsmechanisme en in een ander woord het gevoel van absolute verlatenheid en angstgevoelens, zoals hij zich gevoeld moet hebben toen hij als te vroeg geboren baby gedurende langere tijd in de couveuse heeft gelegen.
In het IZR-proces heeft hij vanuit zijn gezonde ik kunnen zien hoe het drinken hem helpt gevoelens van angst en verlatenheid te onderdrukken en is hij weer, eveneens vanuit zijn gezonde ik, in verbinding kunnen komen met die gevoelens. Zo ervaart hij ook het verschil tussen deze gevoelens van toen en de werkelijkheid van het nu.
In de begeleiding vanuit de polyvagaaltheorie onderzoeken we de staat waarin hij gedurende de dag verkeert. Hij leert gevoelens van onveiligheid te herkennen en gevoelens van veiligheid op te roepen. Hij herkent de triggers, die de nare gevoelens oproepen. Hij leert over verbinding en co-regulatie en niet in de laatste plaats gebruiken we lichamelijke activiteiten voor het herprogrammeren van het autonome zenuwstelsel. (Zie bijvoorbeeld Deb Dana, de polyvagaaltheorie in therapie, Uitgeverij Mens!)
Als het maar werkt!
Ik heb al jaren lang de opvatting dat niet een methode heilig is in de begeleiding van mensen, maar dat je moet kijken naar het resultaat. Net zo min als ik denk dat ik alle wijsheid in pacht heb, vermoed ik ook dat niet iedereen geholpen kan worden met IZR of met polyvagaaltherapie of bijvoorbeeld familieopstellingen.
Heb je echter het idee dat je ten minste zou willen onderzoeken. Voel je welkom.
Je kunt me bellen op 06.55.348.417 of contact opnemen via de volgende link
https://www.freibergcoaching.nl/freiberg-coaching-contactpagina/