De naam Freiberg Coaching is ontleend aan het paardenras waar mijn vrouw en ik mee verbonden zijn; het Zwitserse paardenras de Freiberger.
Helaas is mijn eerste paard Laskar overleden. Onlangs heeft echter de jonge Freiberger Evo (spreek uit als Ivo) bij ons weer een thuis gekregen.
De basis van de Freiberger Fokkerij in de Zwitserse Jura, is zeer gevarieerd. Kleine Zwitserse trekpaardjes werden gekruist met Norfolk-Bretonse, Hackney en Engelse Volbloedhengsten, om ze groter en luxer te maken. Begin 1900 ontstonden er twee fokrichtingen: het “ouderwetse” trekpaard- en het lichtere warmbloedtype. Boerenbedrijven en het Zwitserse leger waren tot 1965 de belangrijkste afnemers van het Freiberger paard. Toen hij als boerenpaard overbodig werd, is men de Freiberger steeds meer als recreatiepaard gaan fokken, een rol die deze evenwichtige en vriendelijke krachtpatser op het lijf is geschreven!
Toch speelt de Freiberger ook nu nog een belangrijke rol in het leger. Omdat viervoeters in de bergen nu eenmaal beter uit de voeten kunnen dan auto’s, heeft Zwitserland zo’n 3000 Freibergers in dienst, die fungeren als pakpaard. Vaak zie je Freibergers met een afgeschoren manenkam. Dit heeft hij te danken aan zijn carrière in het leger. Dit “soldatenkapsel” is niet alleen hygiënisch, het voorkomt ook dat onderdelen van de pakzadels en andere tuigdelen in de manenkam verward raken. Tegenwoordig zie je ze echter steeds meer met een “volle bos” haar. In ons land wordt de Freiberger vanwege zijn rustige karakter en chique exterieur vooral gebruikt als recreatie(men)paard.
Wij hebben gemerkt dat de paarden zeer bereid zijn samen te werken met mensen.